TAUSTAA

Olen Anni Roiha, päälle kolmekymppinen palveluskoiraharrastaja Riihimäeltä. Kasvatan lyhytkarvaisia hollanninpaimenkoiria kennelnimellä “Ignitia”. Kasvatustyö on pienimuotoista ja tähän mennessä vasta kaksi pentuetta on maailmalla. Pentueita syntyy jatkossakin vain harvakseltaan, sillä tavoitteeni on saada kasvatustyöhön ennen kaikkea jatkuvuutta. Haaveeni on, että vuosien kuluttua minulla olisi pentueiden taustalla useampi sukupolvi omaa kasvatustyötä. Unelmia pitää olla.

Ensimmäinen hollanninpaimenkoira JK2 BH It Is Amazing “Zelda” tuli perheeseemme vuonna 2011. Zelda osoittautui mainioksi harrastus- ja perhekoiraksi ja rotu teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.  Zeldasta tulikin kennelin kantanarttu.

Ensimmäinen A-pentue näki päivänvalon 2013. Etsin Zeldalle ulkomailta rotuunottotaustaista* urosta, jonka lähisuvuista löytyisi KNPV-linjaisia työkoiria. Urokseksi valikoitui supersosiaalinen ja tasapainoisen luonteen omaava, KNPV-sertifioitu Belgian armeijan virkakoira KNPV PH1 MR2 FH2 IPO2 FCI Sph BH Eture van Het Itterdal. Kotonamme asustaa A-pentueesta BH Ignitia Ambition.

B-pentue syntyi vuonna 2015 ja pentueen emänä oli luonnollisesti oma kasvattini A-pentueesta: Ignitia Attitude “Lysti”. Olin jo ennen  A-pentuetta seurannut mielenkiinnolla rotuunotettua* KNPV-taustaista Billy Mosenthalia. Billy toimi Belgian armeijan virkakoirana ja sillä oli tuolloin Saksassa pentue, joka oli kokonaisuudessaan todella lupaava. Valitsinkin erittäin mielenkiintoisen suvun omaavan, vahvaluonteisen Billyn B-pentueen isäksi.

Ensimmäistä “kennelleiriä” vietettiin toukokuussa 2016 Hattulassa. Kouluttajina leirillä olivat Jean Lobbinger ja Kathleen Kums Belgiasta. Jean ja Kathleenin koulutuksen osalta ohjelma painottui suojeluun (IPO, Mondioring) ja muita lajeja (Haku, Tottelevaisuus) tehtiin siinä ohessa.

Hollanninpaimenkoira on pienilukuinen rotu ja jalostuskoiria on haasteellista löytää. Painotan yhdistelmissä käyttöominaisuuksia, tervettä käyttökoiran rakennetta ja kokonaisvaltaista terveyttä. Täydellisiä koiria tai sukulinjoja ei ole, mutta uskon koiran elämän pituuden ja laadun olevan yksi tärkeimmistä terveyden mittareista. Tavoitteenani  jalostuksessa on löytää paitsi toisilleen sopivat yksilöt, niin ennen kaikkea toisiinsa sopivat sukulinjat. Rodun pienen kannan vuoksi pyrin käyttämään mahdollisimman paljon ulkosiitosta ja löytämään “uutta verta” rotuun. Tuodakseni lisää käyttöominaisuuksia rotuun, tulen jatkossakin käyttämään jalostukseen KNPV-taustaisia koiria.

Punainen lanka? Kennelnimen “Ignitia” taustalla on latinankielinen sana “Ignitio”, jonka merkitys on sytyttää tai syttyä palamaan. Sanan loppuun vaihdoin kirjaimen “a” omasta nimestäni ja toivon että Ignitia – hollanninpaimenkoirille olisi ominaista tekemisen “palo” yhdessä ohjaajansa kanssa.

*= FCI-rekisteriin rotuunotettu koira. KNPV-linjaiset koirat eivät käytännössä ole FCI:n tunnustumassa rekisterissä. KNPV-linjaisia koiria on kuitenkin mahdollista rotuunottaa FCI-rekisteriin useissa maissa ja siten niitä on mahdollista käyttää jalostukseen ja jälkeläiset rekisteröidä FCI-rekisteriin. 

Comments are closed