Taustaa

Kasvatan hollanninpaimenkoiria (lk) kennelnimellä ”Ignitia”. Kasvatustyöni on pienimuotoista, ja tähän mennessä on syntynyt vasta neljä pentuetta. Pentueita syntyy jatkossakin vain harvakseltaan, sillä tavoitteeni on saada kasvatustyöhöni ennen kaikkea jatkuvuutta. Haaveeni on, että vuosien kuluttua minulla olisi useampi sukupolvi omaa kasvatustyötä. Unelmia pitää olla.

Harrastan ja kilpailen itse koirieni kanssa aktiivisesti palveluskoiralajeissa ja tottelevaisuuskokeissa. Olen jäsenenä Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:ssä sekä useammassa Suomen Palveluskoiraliiton alaisessa jäsenyhdistyksessä. Olen allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen (2011). Olen käynyt tähän mennessä seuraavat kurssit:

  • TOKO koulutusohjaaja (2009), koetoimitsija (2010) ja liikkeenohjaaja (2010)
  • SPKL luonnetesti / koetoimitsija (2011)
  • SKL kasvattajakurssi (2012)
  • SPKL palveluskoiralajit /koetoimitsija (2017)

Ensimmäinen hollanninpaimenkoira JK2 BH MH It Is Amazing ”Zelda” tuli perheeseemme vuonna 2011. Zelda osoittautui mainioksi harrastus- ja perhekoiraksi, ja rotu teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.  Zeldasta tuli kennelin kantanarttu, ja se oli emänä A-pentueelle 2013. Etsin Zeldalle ulkomailta rotuunottotaustaista* urosta, jonka lähisuvuista löytyisi KNPV-linjaisia työkoiria. Urokseksi valikoitui supersosiaalinen ja tasapainoisen luonteen omaava, KNPV-sertifioitu Belgian armeijan virkakoira KNPV PH1 MR2 FH2 IPO2 FCI Sph BH Eture van Het Itterdal. Kotonamme asuu A-pentueesta BH Ignitia Ambition.

B-pentue syntyi vuonna 2015. Pentueen emänä oli oma kasvattini Ignitia Attitude ”Lysti”. Isänä pentueessa oli rotuunottotaustainen* Billy Mosenthal, jota olin seurannut mielenkiinnolla jo ennen A-pentuetta. Billy toimi Belgian armeijan virkakoirana, ja sillä oli ollut Saksassa pentue, joka oli kokonaisuutena todella lupaava. Billyn sukutaulu on todella vaikuttava, ja sen lähisuvusta löytyy useita kuuluisia KNPV-koiria kuten esimerkiksi KNPV PH1 PH2 OBj Rudie (Pegge) ja KNPV PH1 Arko (Suttle) B-pentue edustaa 2. sukupolvea kasvatustyössäni (It Is Amazing -> Ignitia Attitude -> Ignitia B-pentue) .

C-pentue syntyi vuonna 2018. Pentueen emä oli oma kasvattini BH Ignitia Bravo Zulu ja isänä pentueessa oli hyvän ystäväni omistama ja kasvattama uros BH AD Keep Dutching Axis. Olin jo pitkään halunnut yhdistää Axiksen isän KNPV PH1 MR2 Hessen Herder’s Antraxin linjaa omaan kasvatustyöhöni, ja ilokseni minulla oli mahdollisuus käyttää Antraxin poikaa jalostukseen.  C-pentue edustaa 3. sukupolvea kasvatustyössäni (It Is Amazing -> Ignitia Attitude -> Ignitia Bravo Zulu -> Ignitia C-pentue).

D-pentue syntyi vuonna 2019. Pentueen emänä oli oma kasvattini Ignitia Blackbriar. Isäksi valikoitui rotuunottotaustainen* Nexus Mosenthal, jonka sukulinjaa olin jo vuosia seurannut tiiviisti. Nexuksen linja on tuottanut paitsi paitsi työ- ja virkakoiria, mutta ennen kaikkea menestyksekkäästi kilpailleita urheilukoiria. Nexuksen kautta sain myös ripauksen uutta verta omaan kasvatustyöhöni ja rodun pieneen FCI – kantaan. Myös D-pentue edustaa 3. sukupolvea kasvatustyössäni (It Is Amazing -> Ignitia Attitude -> Ignitia Blackbriar -> Ignitia D-pentue). Kotiimme jäi asumaan Ignitia Deja Vu.

Hollanninpaimenkoira on pienilukuinen rotu ja jalostuskoiria on haasteellista löytää. Painotan yhdistelmissä kokonaisvaltaista terveyttä, tervettä rakennetta ja käyttöominaisuuksia. Täydellisiä koiria tai sukulinjoja ei ole, mutta pyrin jalostuksessa löytämään toisilleen sopivat yksilöt ja sukulinjat. Rodun pienen kannan vuoksi pyrin myös mahdollisuuksien mukaan löytämään ”uutta verta” rotuun.

Punainen lanka? Kennelnimen ”Ignitia” taustalla on latinankielinen sana ”Ignitio”, jonka merkitys on sytyttää tai syttyä palamaan. Sanan loppuun vaihdoin kirjaimen ”a” omasta nimestäni ja toivon että Ignitia – hollanninpaimenkoirille olisi ominaista tekemisen ”palo” yhdessä ohjaajansa kanssa.

– Anni Roiha-

*= FCI-rekisteriin rotuunotettu koira. KNPV-linjaiset koirat eivät käytännössä ole FCI:n tunnustumassa rekisterissä. KNPV-linjaisia koiria on kuitenkin mahdollista rotuunottaa FCI-rekisteriin useissa maissa, ja siten niitä on mahdollista käyttää jalostukseen ja jälkeläiset rekisteröidä FCI-rekisteriin. Jälkeläiset rekisteröidään liitännäisrekisteriin (Suomessa: ER-rekisteri)