Taustaa

Olen Anni Roiha, koiraharrastaja Riihimäeltä, ja erityisen kiinnostunut kansallisista palveluskoiralajeista ja mondioringistä. Kasvatan hollanninpaimenkoiria (lk) kennelnimellä ”Ignitia”. Kotonamme asuu kolme hollanninpaimenkoiraa, ja lisäksi minulla on yksi hollanninpaimenkoira sijoituksessa. Harrastan ja kilpailen koirieni kanssa aktiivisesti palveluskoiralajeissa ja tottelevaisuuskokeissa. Lisäksi olen toiminut aktiivisesti koetoimitsijana ja kouluttajana eri koirakerhoissa. Vuonna 2023 aloitin palveluskoirakokeiden tuomarikoulutuksen, ja tavoitteenani on saavuttaa palveluskoirien jälkikokeen (PAJÄ) tuomaripätevyys.

Qumran van’t Oeterdal (Belgia)

Kiinnostuin hollanninpaimenkoirista etsiessäni palveluskoiralajeihin soveltuvaa, monipuolista harrastuskoiraa. Hollanninpaimenkoirassa kiteytyy itselleni tärkeät piirteet harrastuskoirassa: keskikokoinen, aktiivinen, älykäs ja yhteistyöhaluinen koira, jolla on liioittelematon rakenne ja turkki.

Kasvatustyössäni minulle on tärkeää

  • Hollanninpaimenkoirien (lk) luonteen, käyttöominaisuuksien ja koulutettavuuden säilyttäminen ja parantaminen.
  • Keskittyminen sellaisiin ominaisuuksiin, jotka ovat olennaisia etenkin palveluskoirilla (kansalliset lajit) ja pelastuskoirilla, mutta myös muissa koiraurheilun lajeissa. Avoimen ja sosiaalisen luonteen vaaliminen.
  • Kokonaisvaltaisen terveyden edistäminen, ja geneettisen monimuotoisuuden ylläpitäminen.
  • Terveen ja tasapainoisen rakenteen ylläpitäminen. Tavoitteena koira, joka kykenee pitkäkestoiseen ja fyysisesti vaativaan työskentelyyn.

Ensimmäinen hollanninpaimenkoira JK2 BH MH It Is Amazing ”Zelda” tuli perheeseemme vuonna 2011. Zelda osoittautui mainioksi harrastuskoiraksi lapsiperheeseen, ja rotu teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.  Zeldasta tuli kennelin kantanarttu, ja se on emänä A-pentueelle 2013. Etsin Zeldalle ulkomailta rotuunottotaustaista* urosta, jonka lähisuvuista löytyisi KNPV-linjaisia työkoiria. Urokseksi valikoitui erittäin sosiaalinen ja tasapainoisen luonteen omaava, KNPV-sertifioitu, Belgian armeijan virkakoira KNPV PH1 MR2 FH2 IPO2 FCI Sph BH Eture van Het Itterdal. Kotonamme asui A-pentueesta BH Ignitia Ambition.

B-pentue syntyi vuonna 2015. Pentueen emänä on oma kasvattini Ignitia Attitude ”Lysti”. Isänä pentueessa on rotuunottotaustainen* Billy Mosenthal, jota olin seurannut mielenkiinnolla jo ennen A-pentuetta. Billy toimi Belgian armeijan virkakoirana, ja sillä oli ollut Saksassa pentue, joka oli kokonaisuutena todella lupaava. Billyn sukutaulu on todella vaikuttava, ja sen lähisuvusta löytyy useita kuuluisia KNPV-koiria kuten esimerkiksi KNPV PH1 PH2 OBj Rudie (Pegge) ja KNPV PH1 Arko (Suttle). B-pentue edustaa 2. sukupolvea kasvatustyössäni (Ignitia Attitude -> Ignitia B-pentue) .

C-pentue syntyi vuonna 2018. Pentueen emä on oma kasvattini BH Ignitia Bravo Zulu ja isänä pentueessa on hyvän ystäväni omistama ja kasvattama uros BH AD Keep Dutching Axis. Olin jo pitkään halunnut yhdistää Axiksen isän KNPV PH1 MR2 Hessen Herder’s Antraxin linjaa omaan kasvatustyöhöni, ja ilokseni minulla oli mahdollisuus käyttää Antraxin poikaa jalostukseen.  C-pentue edustaa 3. sukupolvea kasvatustyössäni (Ignitia Attitude -> Ignitia Bravo Zulu -> Ignitia C-pentue).

D-pentue syntyi vuonna 2019. Pentueen emänä on oma kasvattini Ignitia Blackbriar. Isäksi valikoitui rotuunottotaustainen* Nexus Mosenthal, jonka sukulinjaa olin jo vuosia seurannut tiiviisti. Nexuksen linja on tuottanut paitsi lukuisia työ- ja virkakoiria, mutta ennen kaikkea menestyksekkäästi kilpailleita urheilukoiria. Nexuksen kautta sain myös ripauksen uutta verta omaan kasvatustyöhöni ja rodun pieneen FCI – kantaan. D-pentue edustaa 3. sukupolvea kasvatustyössäni (Ignitia Attitude -> Ignitia Blackbriar -> Ignitia D-pentue). Kotiimme jäi asumaan Ignitia Deja Vu.

E-pentue syntyi vuonna 2020. Pentueen emänä on jälleen oma kasvattini Ignitia Blackbriar. Tämäkin pentue toteutettiin edellisen pentueen tapaan yhteistyössä Milan omistajien kanssa. Isänä pentueessa on karjatilan yleiskoira Jäbä eli Rokka, joka on suvullisesti kiinnostava kokonaisuus. Sen taustalla on paitsi hyviä käyttökoiria tuottaneita sukulinjoja, mutta myös käyttöholskujen tyypin ja geenipoolin kannalta säilyttämisen arvoista maatilan yleiskoira – tyyppiä. E-pentue edustaa 3. sukupolvea kasvatustyössäni (Ignitia Attitude -> Ignitia Blackbriar -> Ignitia E-pentue).

Ignitia Force Awakens
s. 26.11.2022

F-pentue syntyi vuonna 2022. Pentueen emänä oli Belgiasta tuotu Trigger van’t Oeterdal, ja isänä oma kasvattini Ignitia Bullet. Tätä pentuetta suunniteltiin pitkään ja hartaasti, ja siinä yhdistyy itselleni rakkaat sukulinjat. Pentue on vahvasti rotuunottotaustainen. Siinä on molemmin puolin vanhoja hyviä KNPV-linjoja, ja etenkin pari harvinaisempaa narttulinjaa on saatu talteen tässä yhdistelmässä. F-pentue edustaa 3. sukupolvea kasvatustyössäni (Ignitia Attitude -> Ignitia Bullet -> Ignitia F-pentue). Pidin tästä pentueesta itselläni urospennun Ignitia Force Awakens.

G-pentue syntyi vuonna 2023. Pentueen emänä on oma kasvattini ja koirani Ignitia Deja Vu, ja isänä Canine For Use Ivan. Tässä pentueessa tapahtuu tietyssä mielessä paluu juurille, sillä ennen ensimmäistä holskuani olin kiinnostunut ruotsalaisen Canine For Use – kennellin kasvatustyöstä. Ei siis sattumaa, että ensimmäinen holskuni oli Canine For Use – koiran jälkeläinen ja nyt 12 vuotta myöhemmin käytän Canine For Use – koiraa jalostukseen. Ivanin taustalla on vanhoja, hyviä FCI-käyttökoiralinjoja, kuitenkin ilman mitään äärirajoille vietyä käyttökoirajalostusta. G-pentue edustaa 4. sukupolvea kasvatustyössäni (Ignitia Attitude -> Ignitia Blackbriar-> Ignitia Deja Vu -> Ignitia G-pentue).

Tätä kirjoittaessa (3/2024) kasvatustyötä on jo yli 10 vuotta takana päin, mutta tärkeimmät asiat eivät ole muuttuneet. Kasvatustyössäni minulle on edelleen tärkeää koirien kokonaisvaltainen terveys, terve ja kestävä rakenne sekä työskentelyominaisuudet. Arvostan koirissa sosiaalista luonnetta ja hyvää koulutettavuutta. Täydellisiä koiria tai sukulinjoja ei ole, mutta pyrin löytämään toisilleen sopivat yksilöt ja sukulinjat. Rodun pienen kannan vuoksi pyrin myös mahdollisuuksien mukaan etsimään ”uutta verta” rotuun.

Punainen lanka? Kennelnimen ”Ignitia” taustalla on latinankielinen sana ”Ignitio”, jonka merkitys on sytyttää tai syttyä palamaan. Sanan loppuun vaihdoin kirjaimen ”a” omasta nimestäni ja toivon että Ignitia – hollanninpaimenkoirille olisi ominaista tekemisen ”palo” yhdessä ohjaajansa kanssa. Rotumääritelmän sanoin: todellisia paimenkoiria.

*= FCI-rekisteriin rotuunotettu koira. KNPV-linjaiset koirat eivät käytännössä ole FCI:n tunnustumassa rekisterissä. KNPV-linjaisia koiria on kuitenkin mahdollista rotuunottaa FCI-rekisteriin useissa maissa, ja siten niitä on mahdollista käyttää jalostukseen ja jälkeläiset rekisteröidä FCI-rekisteriin. Jälkeläiset rekisteröidään liitännäisrekisteriin (Suomessa: ER-rekisteri)