TAUSTAA

Kasvatan lyhytkarvaisia hollanninpaimenkoiria kennelnimellä “Ignitia”. Kasvatustyö on pienimuotoista ja tähän mennessä vasta kaksi pentuetta on maailmalla. Pentueita syntyy jatkossakin vain harvakseltaan, sillä tavoitteeni on saada kasvatustyöhön ennen kaikkea jatkuvuutta. Haaveeni on, että vuosien kuluttua minulla olisi  useampi sukupolvi omaa kasvatustyötä. Unelmia pitää olla.

Harrastan ja kilpailen itse koirieni kanssa aktiivisesti palveluskoiralajeissa ja tottelevaisuuskokeissa. Olen jäsenenä Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:ssä ja Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry:ssä sekä useammassa Suomen Palveluskoiraliiton alaisessa jäsenyhdistyksessä. Olen allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen (2011). Olen käynyt tähän mennessä seuraavat kurssit:

  • TOKO koulutusohjaaja (2009), koetoimitsija (2010) ja liikkeenohjaaja (2010)
  • SPKL luonnetesti / koetoimitsija (2011)
  • SKL kasvattajakurssi (2012)
  • SPKL palveluskoiralajit /koetoimitsija (2017)

Ensimmäinen hollanninpaimenkoira JK2 BH MH It Is Amazing “Zelda” tuli perheeseemme vuonna 2011. Zelda osoittautui mainioksi harrastus- ja perhekoiraksi ja rotu teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.  Zeldasta tuli kennelin kantanarttu ja se oli emänä ensimmäiselle  A-pentueelle 2013. Etsin Zeldalle ulkomailta rotuunottotaustaista* urosta, jonka lähisuvuista löytyisi KNPV-linjaisia työkoiria. Urokseksi valikoitui supersosiaalinen ja tasapainoisen luonteen omaava, KNPV-sertifioitu Belgian armeijan virkakoira KNPV PH1 MR2 FH2 IPO2 FCI Sph BH Eture van Het Itterdal. Kotonamme asustaa A-pentueesta BH Ignitia Ambition.

B-pentue syntyi vuonna 2015 ja pentueen emänä oli luonnollisesti oma kasvattini A-pentueesta: Ignitia Attitude “Lysti”. Olin jo ennen  A-pentuetta seurannut mielenkiinnolla rotuunotettutaustaista* Billy Mosenthalia. Billy toimi Belgian armeijan virkakoirana ja sillä oli tuolloin Saksassa pentue, joka oli kokonaisuudessaan todella lupaava. Valitsinkin  mielenkiintoisen suvun omaavan KNPV- taustaisen Billyn B-pentueen isäksi.

Hollanninpaimenkoira on pienilukuinen rotu ja jalostuskoiria on haasteellista löytää. Painotan yhdistelmissä kokonaisvaltaista terveyttä, tervettä rakennetta ja käyttöominaisuuksia. Täydellisiä koiria tai sukulinjoja ei ole, mutta pyrin jalostuksessa löytämään toisilleen sopivat yksilöt ja sukulinjat. Rodun pienen kannan vuoksi pyrin myös mahdollisuuksien mukaan löytämään “uutta verta” rotuun.

Punainen lanka? Kennelnimen “Ignitia” taustalla on latinankielinen sana “Ignitio”, jonka merkitys on sytyttää tai syttyä palamaan. Sanan loppuun vaihdoin kirjaimen “a” omasta nimestäni ja toivon että Ignitia – hollanninpaimenkoirille olisi ominaista tekemisen “palo” yhdessä ohjaajansa kanssa.

– Anni Roiha-

*= FCI-rekisteriin rotuunotettu koira. KNPV-linjaiset koirat eivät käytännössä ole FCI:n tunnustumassa rekisterissä. KNPV-linjaisia koiria on kuitenkin mahdollista rotuunottaa FCI-rekisteriin useissa maissa ja siten niitä on mahdollista käyttää jalostukseen ja jälkeläiset rekisteröidä FCI-rekisteriin. 

Comments are closed