D-pennut 5 viikkoa

Vielä vajaa kaksi viikkoa, ja pennut matkaavat uusiin koteihinsa. Onneksi pari pentua jää Kanta-Hämeen alueelle, jolloin minulla on mahdollisuus seurata niiden kehitystä säännöllisesti. Jos asuu tarpeeksi lähellä, minulta on vaikea ostaa pentua saamatta kasvattajaa kaupan päälle. Tapaan enemmän kuin mielelläni kasvattejani, ja sovin yhteisiä treenejä aina kun aikataulut vaan antavat myöten.

Pentujen kasvun ja kehityksen seuraaminen on todella mielenkiintoista puuhaa jo syntymästä lähtien. Toisaalta hollanninpaimenkoirapentu on kuin muovailuvahaa: siitä saa sellaisen millaisen siitä muovaa. Toisaalta joka pennussa on oma perusvirityksensä, joka tekee siitä juuri omanlaisensa persoonan.

Sunnuntaina treenasimme pitkästä aikaa isommalla porukalla. Mukana olivat omien koirieni lisäksi kasvattejani B-pentueesta eli Roisi (Ignitia Bullet) ja Vasti (Ignitia Bravo Zulu) sekä C-pentueesta Lenni (Ignitia Checkmate). Huonosta säästä huolimatta oli mukava treenata yhdessä. Ensi keväällä on tarkoitus järjestää tämän vuoden tapaan viikonloppuleiri, jonne toivottavasti mahdollisimman moni kasvatti omistajineen pääsee mukaan.

B-pentue on kiinnostava kokonaisuus. Ne ovat pääosin hyviä sporttikoiria, joilla on avoin ja tasapainoinen perusluonne. B-koirilla on kuitenkin taipumusta opportunismiin: ne käyttävät häikäilemättömästi tilannetta hyväkseen, jos kokevat että kiellot ja kehoitukset ovat monivalintatehtäviä. Olen monesti harmitellut, etten jättänyt B-pentueesta yhtään pentua itselleni. B-pentueessa on useampi koira, jotka näkisin soveltuvan tavoitteelliseen harrastamiseen etenkin eri palveluskoiralajeissa.

Vahingosta viisastuneena olen oppinut tarttumaan tilaisuuteen, kun sellainen tulee eteen. Olen todella tyytyväinen siihen, että kotonamme asuu Roisin poika Roi ja Milan tytär Eve jää meille kotiin kasvamaan D-pentueesta. Seuraavaksi onkin tarkoitus keskittyä omien koirien kouluttamiseen, ja kasvatus saa jäädä muutaman vuoden tauolle.

kuvassa Ignitia D-pentu kuva: Hanna R