JK2 BH MH IT IS AMAZING

”ZELDA”

Lk Hollanninpaimenkoira, narttu     s.8.9.2011      :: KoiraNet         :: working-dog.eu

isä: IPO2 BH Holland Gentleman v.le Dobry     emä: BH MH Canine For Use B’Tuska

kasv. Tiina Kosunen, Kennel It Is     om. Anni Roiha

Terveys: HD B/B, ED 0/0, silmät ok 2/13, selkä ok  (2/13, epävirallinen).

Dna-tunniste (ISAG 2006, Genoscoper Oy). Steriloitu 2016.

Käyttötulokset: JK2, BH, MH          Näyttelytulos: SERT, ROP

Jälkeläiset: Ignitia A-pentue

”Zelda” – nimen taustalla Jiddišiläinen nimi, joka tarkoittaa siunattua tai onnellista.

Zeldan isä on Hollannin tuonti IPO2 BH Holland Gentleman v. Le Dobry. Isän isä IPO3 FH1 Holland Excellent v.le Dobry  voitti hollanninpaimenkoirien IPO maailmanmestaruuden 2008 ja 2009. Vielä 10-vuotiaana se osallistui edelleen mestaruuskilpailuihin ja sijoittui hopealle vuonna 2014 – häviten omalle pojalleen. Zeldan Isän emä on IPO3 Bayca , joka on jättänyt useita IPO-koulutustunnuksen tehneitä koiria (esim. IPO3 Holland Dingo v. Le Dobry, IPO3 Holland Jena v. Le Dobry).

Zeldan emä on Ruotsin tuonti BH MH Canine For Use B’Tuska  Emän isä on IPO3 Schh3 Havrevingens Ique, joka voitti hollanninpaimenkoirien IPO maailmanmestaruuden 2002 ja oli kolmas IPO ruotsin mestaruuskilpailuissa 2003. Ique osallistui neljästi Ruotsin IPO mestaruuskilpailuihin  ja edusti maata NOM-kilpailuissa 2003. Emän emä on SE KVA SE JVA IPO3 Havrevingens Maxa, joka sijoittui kuudenneksi Ruotsin IPO mestaruuskilpailuissa 2006. Maxa on jättänyt useita käyttötuloksia tehneitä koiria kuten esimerkiksi IPO3 Canine For Use Cassi, IPO3 Canine For Use C’Hucca ja IPO3 Canine For Use Bitch.

Zeldan sisko IPO3 JK3 FH1 It Is Abitch oli ensimmäinen Suomessa syntynyt IPO-tuloksen tehnyt  hollanninpaimenkoira ja ensimmäinen IPO-rotumestari, joka saavutti 3-lk koulutustunnuksensa vain kolmella kokeella. Toinen sisko IPO1 SPH II SÖKH1 MH It Is Angel, asuu Ruotsissa kuten myös  SE KVA IPO3 MH It Is Anger. Suomessa asuvista sisaruksista It Is Avelanche kilpailee agilityssä 3-luokassa ja BH It Is Ablaze  toimii homekoirana.

Zelda oli pienikokoinen (56cm), nopea ja ketterä narttu. Luonteeltaan se oli vilkas, kontaktinhakuinen ja saalispainotteinen koira, jolla oli hyvä koulutettavuus. Zeldan kanssa harrastin PK-jälkeä, missä kilpailimme 3-luokassa. Zelda omasi hivenen riistaviettiä, mikä toi toisinaan haastetta jälkiharrastukseen. Tottelevaisuuskoulutuksessa sillä oli hyvä keskittymiskyky ja se ei juurikaan välittänyt ympäristön häiriöistä. Zelda oli leikkisä ja pohjattoman ahne koira, minkä vuoksi se oli helppo motivoida. Zelda kesti hyvin myös koulutusvirheitäni..

Olen tyytyväinen Zeldaan niin harrastuskoirana kuin myös perhekoirana ja jalostuskoirana. Zeldalla oli vain yksi pentue, mutta sen myötä sain alun kasvatustyölleni, joka on jatkunut useita sukupolvia eteenpäin.

Zelda omasi hieman dominanssia, mikä toi haastetta koiralaumassa. Toisten narttujen kanssa se ei enää vanhemmiten tullut toimeen, mutta urosten kanssa viihtyi loppuun saakka. Vieraita ihmisiä kohtaan se saattoi olla ensin välinpitämätön, mutta tuttuja ihmisiä rakasti koko sydämestään.

Zelda vietti eläkepäivänsä Markon sukulaisen luona. Se lopetettiin 10v 8 kk iässä äkillisen vatsalaukun kiertymän vuoksi. Muuten Zelda oli loppuun saakka perusterve, hyvinvoiva ja vauhdikas koira.

Normaali purenta ja täysi hampaisto. Ei kiillevaurioita.

Kuvissa It Is Amazing     Kuvat: Pirkko Ranta-Aho