Eve

D-pennuilla tuli reilu viikko sitten mittariin neljä kuukautta. Vaikka pentueen kuin pentueen maailmaan saattaminen on aina tavalla tai toisella hyvin raskas prosessi, niin aika kuultaa muistot nopeasti. Vaikka hoen toistuvasti, että kasvatukseen tulee nyt monen vuoden tauko, niin huomaan ettei sitä puhetta usko kukaan.

D-pentueesta kotiin jäänyt Eve (Ignitia Deja Vu) on osoittautunut kaikin puolin erittäin miellyttäväksi pennuksi. Sen miltei loputonta energisyyttä on helppo katsoa läpi sormien, kun toimeliaisuutta tasapainottaa positiivinen, utelias ja mutkaton perusluonne. En epäile ollenkaan, etteikö siitä kuoriutuisi mitä mainion harrastuskoira, mutta ennenkaikkea se on mukava perhekoira.

Even kanssa lajivalinta on edelleen avoin. Harjoittelemmme sen kanssa perustottelevaisuutta, joka valmistaa niin BH-kokeeseen kuin tarpeen tullen TOKO-kokeeseenkin. PK-puolella tarkempi lajivalinta selvinnee keväällä, kun maastokausi alkaa. Pahin jarru harrastusrintamalla tulee todennäköisesti löytymään hihnan tästä päästä.

Kävimme Even kanssa joulukuussa Jonna Rusin pentukurssilla yhdessä Loban (Ignitia Dolce Vita) ja Aavan (Ignitia Destiny) kanssa. Ainakin tällä otannalla D-pentueen koulutettavuus vaikuttaa erittäin hyvältä. Käyttötaustaiset hollanninpaimenkoirat ovat usein kontaktinhakuisia ja työskentelyintoisia koiria, mutta se ei tarkoita, etteikö koulutuksessa tulisi olla johdonmukainen syy-seuraus suhteiden rakentamisessa. Holskut työskentelevät mielellään ohjaajalle, mutta ovat toisaalta myös tavattoman herkkiä ohjaajan mielentilalle.

Vaikka viimeiset kolme kirjoitusta käsittelivät hollanninpaimenkoirajalostuksen uppoavaa laivaa, niin tällä hetkellä keskityn pitkälti omien koirieni koulutukseen ja niiden kanssa harrastamiseen. Etelä-Suomen talvi on ollut tähän asti vähäluminen, ja sääolosuhteet ovat mahdollistaneet jopa jäljen harjoittelua silloin tällöin. Ensi viikolla pakkaset alkavat paukkua, mikä tarkoittaa koirien kanssa tottelevaisuusharjoituksiin keskittymistä. Siinä riittääkin joka koiran kohdalla tekemistä – kullakin tasonsa mukaan.