F-pentue

Hilma ultrattiin tiineeksi, ja odotamme F-pentuetta syntyväksi tämän kuun lopulla. Ultrassa näkyi pentuja 8-9 kappaletta, joten kohtuullisen suuri pentue saattaa olla tiedossa.

Hilma kesällä 2020

Roisi x Hilma yhdistelmän toteutumista on odotettu pitkään ja hartaasti. Olen halunnut vuodesta 2016 lähtien yhdistää Roisin sukulinjan Hilman sukulinjaan, ja vihdoin suunnitelmat etenevät. Yhdistelmä on likimain sama kuin vuonna 2017 syntynyt Q van’t Oeterdal pentue, josta oma kisakoirani Roi on. Toivon tästä pentueesta tulevan isoveljensä tapaisia rentoja tyyppejä, joilla on moottoria ja ominaisuuksia myös tavoitteellisempaankin harrastamiseen kuten esimerkiksi kansallisiin pk-lajeihin.

Tässä pentueessa yhdistyy itselleni rakkaat sukulinjat. Pentueessa on molemmin puolin vanhoja hyviä KNPV-linjoja, unohtamatta monimuotoisuutta johon ei voi koskaan kiinnittää liikaa huomiota tässä rodussa. Pidän taustalla olevista koirien tyypistä ja luonteesta todella paljon. Ei ole mikään salaisuus, että vieroksun aggressiopainotteisia, reaktiivisia koiria. Itselleni tärkeää koirassa on avoimuus ja sosiaalisuus, koulutettavuus ja korkea työmoraali, sekä hyvä taistelutahto ja saalisvietti. KNPV-taustaisissa koirissa on vaalittu monia ominaisuuksia, joita pidän edellytyksenä hyvälle kisakoiralle kuten esimerkiksi työskentelyn pitkäjännitteisyys ja -kestoisuus.

Arvostan koiria, joilla on jo nuorella iällä hyvä keskittymiskyky ja halu tehdä työtä ihmisen kanssa. Kokemukseni perusteella ajattelen kuitenkin, että olennaista on se, miten pennun kanssa edetään ensimmäisten kuukausien aikana. Riittävästi sosiaalistetut koirat, jotka totutetaan alusta asti työskentelemään samassa tilassa muiden koirien kanssa, pystyvät usein myös aloittamaan kilpailemisen nuoremmalla iällä. Sen sijaan koirat, joiden tapakasvatuksessa on selkeitä puutteita, harvemmin pääsevät edes kokeisiin saakka.

Huomaan toistavani samoja asioita vuodesta toiseen, mutta mielestäni koulutuksen roolia ei voi liikaa painottaa. Koirat toistavat käytöstä, joka on niille hyödyllistä. Kouluttajan tehtävä on pohtia, miten saada koira ymmärtämään mitä siltä halutaan ja miten toiminnasta tehdään koiralle kannattavaa. Hyväkään koira ei pääse koskaan täyteen potentiaaliinsa, jos sen kouluttamiseen ei olla valmiita panostamaan.

Pennuista odotan aktiivisia koiria, jotka sopivat parhaiten aktiivisille ihmisille. Hollanninpaimenkoira vaatii huolellisen peruskoulutuksen, ja energisenä koirana riittävästi aktiviteettaja. Etenkin ensimmäisenä vuotena holskut vaativat paljon vaivannäköä koulutuksen suhteen, jotta niistä kasvaa tulevaisuudessa yhteiskuntakelpoisia koiria.