Kasvatuskuulumisia

Roisista (Ignitia Bullet) kerättiin ja pakastettiin spermaa tällä viikolla Tampereen Veterissä. Ajankohtaisia pentuesuunnitelmia sille ei tällä hetkellä ole, vaan tarkoitus oli kerätä spermaa talteen tulevaisuuden jalostuskäyttöä silmällä pitäen. Sperman keräys, pakastus ja säilytys ei ole halpaa puuhaa. Koska kyseessä on kuitenkin mielestäni jalostuksellisesti arvokas yksilö, halusin varmistaa mahdollisuuden käyttää sitä jalostukseen jopa vuosienkin päästä.

Roisi on uroksena pitkälti sitä, mitä haen omassa kasvatustyössäni: sosiaalinen, mutkaton luonne ja rento elämänasenne yhdistettynä hyviin käyttöominaisuuksiin. Roisi on elävä todiste siitä, ettei hyvän käyttöholskun tarvitse olla tosikkomaista tyyppiä. Vilkkautta siinä voisi olla vähemmän, mutta toisaalta ringolaiset tuppaavat olemaan lentävää mallia. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, se on priimaa myös terveystulosten valossa: HD A/A, ED 0/0, LTV0, VA0, SP0 (02/2020). Ainoalta näyttelykäynniltään se on saanut tulokseksi VSP, SERT, CACIB.

Se mistä kukakin tykkää, on tietenkin makuasia. Makuasioista on turha kiistellä, mutta mielestäni monet käyttöholskut alkavat olemaan hivenen liian takakireitä luonteeltaan. Niitä harvemmin näkee muuten vaan hengaamassa pitkässä hihnassa kentän laidalla, ellei kyseessä ole pieni pentu. En tarkoita sitä, että hollanninpaimenkoiran tulisi olla kuin kultainen noutaja, mutta jotain muutakin on oltava kuin, että koirat täytyy aina kaivaa suoraan takakontista ja seuruuttaa sieltä tiukassa hallinnassa suoraan kentälle.

Näkisin kasvattejani mielelläni tulevaisuudessa esimerkiksi kansallisten pk-lajien parissa (jälki, haku, viesti, etsintäkoe) tai pelastuskoirina. Myös esimerkiksi agilitykoiraksi myisin pennun enemmän kuin mielelläni, sillä laji sopii energiselle koiralle kuin nenä päähän. Standardien rajoissa* oleva holsku on keskikokoinen, ja keskivahva koira, joka kokonsa puolesta on sopiva melkein lajiin kuin lajiin.

Roisin siskolle Milalle (Ignitia Blackbriar) on suunnitteilla pentue loppuvuodeksi. Päivitän lisätietoja pentuja-sivulle sitä mukaa, kun suunnitelmat etenevät. Pentue tehdään yhteistyössä Milan omistajan Netan kanssa. Pentue syntyy ja kasvaa Tampereella Milan omistajan luona. Lisätietoja yhdistelmästä laitan sivuille syksyn aikana.

Omistan sekä Roisin että Milan jälkeläisen, ja voin lämpimästi suositella molempia, jos on kiinnostunut koiran kanssa tavoitteellisesta harrastamisesta. Roi ja Eve ovat aktiivisia ja miellyttämisenhaluisia koiria, jotka nauttivat siitä, kun saavat tehdä töitä ohjaajan kanssa. Lisäksi ne ovat mainioita lapsiperheen koiria. Molempien kanssa on kuitenkin oltava jo jonkinlainen taju siitä, millaista on kouluttaa vietikästä koiraa. Tapakasvatuksen merkitystä ei voi myöskään korostaa liikaa. Koulutettu, ja riittävästi aktiviteetteja saava holsku on mukava myös muutenkin kuin vain koulutuskentillä. Kouluttamaton ja turhautunut holsku sen sijaan on jokaisen ihmisen painajainen.

*Monet käyttöholskut alkavat olemaan liian korkeita ja/tai raskaita koiria, mikä ei välttämättä ole hyvä suunta. Tämä on kuitenkin jo toinen tarina.

Kuvassa Ignitia Blackbriar heinäkuussa 2020.