Kevään kuulumisia

Talven aikana kertynyt valtava lumimäärä ja keväällä tullut takatalvi pitivät huolta siitä, että maastoharjoittekauden aloitus venyi myöhäiseksi. Olin tehnyt onneksi molemmille koirille jälkiä vielä melko myöhään viime syksyllä, vaikka loppuvuonna treenien painopiste olikin muissa lajeissa. Roin ohjelmassa on vielä tälle kuulle jälkikoe, ja Evellekin toivottavasti jo alkukesästä.

Olemme harjoitelleet Even kanssa PK-lajien rinnalla myös TOKO:n avoimen luokan liikkeitä. Liikkeet ovat jo hyvällä mallilla, joten elättelen toiveita, josko se kilpailisi kesällä myös TOKO:ssa. Evellä on erinomainen koulutettavuus, ja se jaksaa yllättää minut kerta toisensa jälkeen oppiskyvyllään ja intensiivisyydellään. Parasta siinä on kuitenkin perusluonne: vauhdikkuudestaan huolimatta Eve on avoin, rehellinen ja kaikissa tilanteissa järkevästi käyttäytyvä koira.

Treeni- ja koesuunnitelmien lisäksi tälle kesälle on myös pentuesuunnitelmia, sillä Roisi x Hilma pentue sai tällä viikolla toivottavasti alkunsa. Tätä pentuetta on rakennettu pitkään ja hartaasti, sillä olen jo vuosia ennen Hilman syntymää halunnut yhdistää nämä sukulinjat keskenään. Pentue on geneettisesti lähes sama kuin vuonna 2017 syntynyt Q van’t Oeterdal pentue, jossa Roisi yhdistettiin Hilman emään. Roi on kyseisestä pentueesta, ja olen ollut siihen kaikin puolin tyytyväinen. Ottaisin Roisin pojan milloin vain, ja ehkä vielä otankin.

Jokainen rotua enemmän harrastanut ja koiriaan tavoitteellisesti kouluttanut tietää, kuinka vaikeaa on löytää hollanninpaimenkoira, joka on samanaikaisesti sekä hyvä käyttökoira että arjessa täyspäinen koira, jonka kanssa voi mutkitta elää lapsiperheen arkea. Tässä rodussa törmää liian usein koiriin, jotka ovat joko käyttöominaisuuksiltaan heikompaa tasoa, tai ne eivät ole arkielämässä kaikkein tasapainoisimpia yksilöitä.

Koirien ominaisuuksista pääsee parhaiten jyvälle harrastamalla, kouluttamalla ja kilpailemalla – unohtamatta kuitenkaan arkielämän kokemusta. Monentyyppisillä koirilla voidaan saavuttaa tuloksia, mutta olennaista on tunnistaa koirien erot eri ominaisuuksissa, ja arvioida mitä piirteitä koiralta kuhunkin käyttötarkoitukseen vaaditaan.