Koiran kanssa harrastamisesta
C-pennut kasvavat kohisten ja ovat jo puoli vuotta vanhoja. Aika menee nopeasti! Uudet kodit ovat olleet ilahduttavan aktiivisia, ja useampi on aloittanut tahoillaan haku- tai raunioharjoitukset ja osallistuneet pentukursseille. Viime kuussa tapasin useamman C-pennun ja touko-kesäkuun vaihteessa meillä on treenien merkeissä yhteinen viikonloppuleiri, jonne on tulossa mukava määrä kasvatteja omistajineen.

Mielestäni yksi suurimmista virheistä, mitä koiran kanssa harrastamisessa voi tehdä, on jäädä yksin treenaamaan koiransa kanssa. On vaikea keksiä sellaista [holskun kanssa harrastettavaa] lajia, missä voisi kouluttaa koiran kokeisiin ilman häiriöharjoittelua toisten koirakoiden kanssa. Suurimmassa osassa lajeja ainakin johonkin osasuoritukseen liittyy työskentely toisen koirakon läheisyydessä. Vaikka tähtäisi erikoisjäljelle, on sitä ennen kuitenkin suoritettava BH-koe. Tokossa suurin osa tottelevaisuusliikkeistä tehdään yksin kehässä, mutta paikallaolot ovat ryhmäliikkeitä jo alokasluokasta lähtien.
Erilaiset häiriöt on helppo ujuttaa osaksi normaalia harjoittelurutiinia, jolloin kisanomaiset tilanteet tulevat tutuiksi kuin huomaamatta. Sen sijaan että lähtisi treenaamaan yksin jollekin syrjäiselle koulun kentälle tai pyörisi kotipihallaan, niin asemoi itsensä ihmisten ilmoille. Välttämättä mitään ”virallista” treeniryhmää ei tarvita, jos löytyy pari-kolme tuttua kenen kanssa treenata silloin tällöin. Hyödyntäisin kuitenkin myös oman seuran ”yleisiä” harjoituksia, joissa paikalla on yleensä enemmän koirakoita. Oman suorituksen voi tehdä kentällä yksin, mutta jokatapauksessa koira saa enemmän kokeenomaista häiriötä kuin kotipihalla treenatessa.
Olen hyödyntänyt Riihimäellä erilaisia puistoalueita, joiden vieressä on usein kohtuullisesti liikennettä. Vaikka yleisillä paikoilla koiraa ei voi pitää irti, ei se kuitenkaan estä siellä treenaamista. Koiran voi pitää liinan päässä, joka mahdollistaa esimerkiksi seuraamisen ja jopa jäävien liikkeiden harjoittelun. Paikkamakuussa koiran voi laittaa liinalla kiinni puuhun tai johonkin tolppaan. Instagramista löytyy omasta profiilistani kuvia, joissa näkyy millaisissa ympäristöissä olen koirieni kanssa harjoittelut. Viime kesänä treenasimme esimerkiksi Hämeenlinnan Tiiriön Citymarketin ja Hämeenlinnan uimahallin parkkipaikoilla ja Riihimäen Hyrian viereisillä puistoalueilla.
Sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Hyvänä esimerkkinä monipuolisesta tavasta harjoitella on C-pentueen Ignitia Checkmate eli Lenni. Lennin kanssa on nuoresta iästä huolimatta tehty tottelevaisuusharjoituksia ABC:n parkkipaikalla, ostoskeskuksen pihalla ja niin edelleen. Lenni osallistui jo talvella pentukurssille, ja jatkaa tässä kuussa agilitykurssilla. Kyse ei ole siitä, että koiraa täytyisi totuttaa kaikkeen maan ja taivaan väliltä. Kyse on siitä, että kaikki [rakentava toiminta] mitä nuoren koiran kanssa tekee, on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Aikanaan kokeisiin menemisen kynnys madaltuu, kun ei tarvitse murehtia miten koira reagoi toisiin koiriin tai muihin kokeessa tuleviin häiriöihin.
Kuvassa Ignitia Checkmate kuva: Hanna R.