Leiri

Vietimme viime viikonloppuna Hämeenlinnassa holskuleiriä. Treenit painottuivat tällä kertaa haku- ja jälkiharjoituksiin sekä tottelevaisuuteen. Leiriohjelmaan kuului omalta osaltani pitkälti jälkien tallaamista, ja omien koirieni treenaaminen jäi vähemmälle. Eri tasoisten koirakoiden seuraaminen on kuitenkin antoisaa ja siitä oppii itsekin paljon. Usein muiden suorituksia havainnoimalla saa uusia näkökulmia ja ideoita myös omiin treeneihin.

Paikalla oli koiria kaikista (A-, B- ja C-) pentueista ohjaajineen. C-pentueen kohdalla saimme paikalle koko ”perheen”, sillä mukana olivat C-pentujen lisäksi pentueen vanhemmat Keep Dutching Axis ja Ignitia Bravo Zulu. Jokainen pentu on oma persoonansa, mutta paljon niissä näkyi myös samoja piirteitä suhteessa toisiinsa ja vanhempiinsa. Jokainen meistä kuitenkin muovaa koirastaan oman näköisensä – niin hyvässä kuin pahassa.

On mielenkiintoista seurata koiria, jotka edustavat useampaa sukupolvea samassa sukulinjassa. Toisaalta olen nähnyt kaikissa pentueissa itselleni tärkeitä ominaisuuksia, joita haluan ehdottomasti jatkossakin säilyttää: avoimuus, hyvä koulutettavuus ja riittävä ”moottori” eri harrastuksia ajatellen. Toisaalta joka pentue on herättänyt myös ajatuksia siitä, mihin suuntaan seuraavaa pentuetta kannattaisi jalostuksellisesti viedä. Täydellisiä koiria tai sukulinjoja ei ole, mutta aina voi pyrkiä kohti parempaa.

Olen kasvattanut vasta kolme pentuetta, ja neljäs on suunnitteilla. Hollanninpaimenkoirien kasvatus on itselleni vain harrastus – tällä hetkellä hyvin kallis harrastus. Viimeksi tänään mietin, onko tässä mitään järkeä. Helpommalla ja halvemmalla pääsisi, jos vain hakisi itselleen koiran ulkomailta, ja jättäisi kasvattamisen muille. Ajatus siitä, että voisi keskittyä vain omien koirien kouluttamiseen ja kilpailemiseen, on todella houkuttava. Kaikesta huolimatta palaan kuitenkin aina uudelleen ja uudelleen suunnittelemaan seuraavaa pentuetta.

Makuasioista ei voi kiistellä. Pidän itse energisistä ja toiminnanhaluisista koirista, ja tällaisia koiria pyrin kasvattamaan jatkossakin. Jos etsit koiraa, joka sopeutuu sohvaperunan rooliin, en voi suositella tästä linjasta koiraa. Kasvattamani koirat ovat hyvin aktiivisia koiria, ja soveltuvat siis parhaiten aktiivisille ohjaajille, jotka ovat kiinnostuneita koiransa kanssa harrastamisesta.

Holskut eivät päästä omistajaansa helpolla, sillä ne ovat erittäin älykkäitä koiria. Holsku pakottaa katsomaan peiliin, sillä syy löytyy aina sieltä. Parasta leirissä oli huomata, kuinka eri ohjaajia yhdisti halu oppia ohjaamaan ja kouluttamaan koiraansa paremmin. Tätä taustaa vasten ei ole yllättävää, että saimme roppakaupalla onnistuneita treenejä viikonlopun aikana. Tuhannet kiitokset kaikille asianosaisille mukavasta leiristä!

Kuvassa: Ignitia Bravo Zulu, Ignitia Checkmate, Ignitia Copy That, Ignitia Chopper ja Ignitia Check Six ja Keep Dutching Axis. Kuva: Mira Opas.