Metsäjälkeä

Sää oli Etelä-Suomessa helmikuussa plussan puolella, ja pääsimme kahtena viikonloppuna Roin ja Even kanssa harjoittelemaan metsäjälkeä. Eve tosin tarpoi ensimmäisen jälkensä räntäsateessa, ja toisen vesisateessa. Ei voi kuitenkaan valittaa, jos ylipäänsä on mahdollista päästä tekemään jälkeä keskellä talvea. Nyt sen sijaan ollaan pakkasen puolella, ja lunta on jälleen maassa.

Roi on oppinut keppien ilmaisun kuin huomaamatta ja janakin on hyvällä alulla. Sen kanssa olisi mahdollista tähdätä jälkikokeeseen jo alkukesästä, jos heti kevään tullen saa onnistuneita harjoituksia alle. Roin treenit ovat keskittyneet metsäjälkeen, ja jos sen kanssa mielii vielä peltojäljelle, voi edessä olla melkoinen savotta.

https://www.instagram.com/p/B83hZKIhtj7/

Evellä on takana vasta kaksi jälkeä, mutta alku vaikuttaa erittäin lupaavalta. Evellä on erittäin kiihkeä suhtautuminen ruokaan, ja etukäteen minua mietitytti, miten se toimisi jäljellä, jossa maahan on viljelty roppakaupalla makupaloja. Huoleni oli kuitenkin täysin turha, sillä Eve jäljesti rauhallisesti ja keskittyneesti.

Abbyn kanssa emme saaneet TOKO-koepaikkaa joulu-helmikuun aikana, vaikka yritin kovasti. Kaikki kokeet näyttivät menevän sadan kilometrin säteellä täyteen ylemmissä luokissa, eikä edes peruutuspaikkoja auennut. Kun ilmottaudut ensimmäisenä mahdollisena (ei-jäsenille) päivänä, ja kuulet olevasi voittajaluokkaan varasijalla seitsemän, motivaatio koko lajiin katoaa kuin tuhka tuuleen. Talvi olisi hyvää aikaa kilpailla Tokossa, mutta samaa tuntuu miettivän moni muukin. Onneksi kevään edetessä kokeiden määrä lisääntyy, ja myös koepaikkoja saa helpommin.

Hollanninpaimenkoirat vievät kaiken ajan, rahat ja hermot. Näissä on kuitenkin jotain todella hienoa, mitä on vaikea selittää. Vaikka muutama vuosi takaperin operaatio malinois oli vielä vahvasti vireillä, niin nykyään ajatuskin toisesta, samantyyppisestä paimenkoirarodusta tuntuu hassulta. Hollanninpaimenkoira on itselleni ylivertaisesti paras rotu, jolle ei löydy kilpailijaa. Niin kauan kun jaksan koirien kanssa harrastaa, niin tulen sitä varmasti tekemään tämän rodun parissa.