Pentuesuunnitelmista

Kasvattajana olen tällä hetkellä siitä onnellisessa asemassa, että käytettävissä olisi enemmän jalostusnarttuja, kuin mitä itsellä on resursseja toteuttaa pentueita. Lisäksi oma intressini on ennenkaikkea koirieni kanssa harrastamisessa ja kilpailemisessa, jonka ehdoilla kasvatustyö tapahtuu. Tulevat pentueet onkin suunniteltu ja aikataulutettu pitkälti näistä näkökulmista.

Hollanninpaimenkoira on harvalukuinen rotu, ja sopivaa yhdistelmää voi joutua odottamaan pitkään. Käytännössä kyse on siitä, että kasvattaja valitsee pennunostajat eikä toisinpäin. Tämä saattaa tulla etenkin uudelle rodun harrastajalle yllätyksenä.

Pentuesuunnitelmat löytyvät nyt pentuja-sivulta. Tarkoitukseni on vielä käyttää B-pentueen koiria jalostukseen, ja sitten on aika siirtyä seuraavaan sukupolveen. Jos kaikki menisi niinkuin Strömsössä, olisi tälle vuodelle suunnitteilla peräti kaksi pentuetta.

Roisi x Hilma yhdistelmää on rakennettu kuin Iisakinkirkkoa. Tästä oli esimakuna jo vuonna 2017 syntynyt van’t Oeterdal Q-pentue, jossa Roisi yhdistettiin Hilman emään. Jos pennun ostaja joutuu odottamaan sopivaa pentuetta vuosia, niin voin lohduttaa, että niin joutuu koiran kasvattajakin. Olen vuodesta 2016 lähtien haaveillut Roisin yhdistämistä Hilman sukulinjaan, ja nyt viimein haave on lähellä toteutua.

Antrax x Mila yhdistelmä ei tule yllätyksenä kenellekkään, joka tuntee minua edes hiukan. Antrax oli yksi vaihtoehto jo B-pentueen isäksi vuonna 2015, joten ei liene odottamantonta, että se vuosia myöhemmin yhdistetään B-pentueesta syntyneeseen koiraan.

Entä sitten Eve? Eve on kruununjalokivi, ja sille on suunnitelmissa johonkin väliin pentue, kunhan kisaamiselta keritään. Eve oli tarkoitus astuttaa jo kevään 2022 juoksusta, mutta en malttanut jättää sitä vielä äitiyslomalle.

Pennut myydään vain tavoitteellisille harrastajille, jotka tähtäävät kilpailuihin/ kokeisiin tai esim. PEKO hälytyskoirakoksi. Lenkkikaveriksi tai omaksi iloksi puuhasteluun löytyy sata kertaa parempia (ja helpompia…) vaihtoehtoja. Käyttölinjainen hollanninpaimenkoira vaatii huolellisen peruskoulutuksen, ja aktiivisena koirana jonkun ”työn”.

Päivitän nettisivuille tietoja pentueista sitä mukaa, kuin suunnitelmat etenevät. Nämä yhdistelmät ovat vuosien suunnittelun tulos, ja toivon sydämeni pohjasta, että ne molemmat toteutuvat.