Pentuja

F-pentue suunnitteilla

Päivitetty 19.9.2021.

Julkaisen tälle sivulle syksyn aikana tarkempaa tietoa pentueesta, kun suunnitelmat etenevät. Siihen asti voit tutustua koirat-sivulta etenkin nuoriin koiriini, joiden joukosta toivon mukaan on käytettävissä useampi koira jalostukseen tulevaisuudessa.

Jos Ignitia-pentu kiinnostaa, ja olet aktiivinen koiraharrastaja, niin kysy lisää sähköpostitse. Olet tervetullut seuraamaan koirieni treenejä Kanta-Hämeen seudulle, jotta näet niiden tapaa toimia ja työskennellä. Yhteydenotot:   anni @ ignitia.fi


Pennut myydään vain kokemusta omaaviin, harrastaviin koteihin, joilla on jo jonkinlaista näyttöä koiran koulutuksesta. En myy lyhytkarvaista hollanninpaimenkoiraa pelkästään kotikoiraksi sen aktiivisuuden takia.

Pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon iässä. Otan pennuista vastaan alustavia varauksia jo ennen pentujen syntymää, mutta varaus vahvistetaan noin 4-5 viikon iässä, jolloin pennuista maksetaan varausmaksu. Varausmaksu vähennetään pennun hinnasta.

Pennut rekisteröidään Suomen Kennelliiton ER-rekisteriin. Pennuille tehdään vapaaehtoinen polveutumisen varmennus ja ne saavat ISAG 2006 standardien mukaisen DNA-tunnisteen. (Genoscoper Oy tai Movet Oy).

Vuodesta 2018 olen vakuuttanut pentueet Agrian piilevät viat – vakuutuksella. Suosittelen kuitenkin tulevia koteja ottamaan pennulleen henki-, hoitokulu-, ja vastuuvakuutuksen.

Edellytän tulevan kodin sitoutuvan koiransa virallisiin terveystutkimuksiin (lonkat, selkä, kyynärät) viimeistään, kun se täyttää kolme vuotta. Rodun terveyden edistäminen on kaikkien yhteinen vastuu.


Meillekö holsku?

Hollanninpaimenkoira sopii aktiiviselle, huumorintajuiselle ja maalaisjärkiselle ohjaajalle. Hollanninpaimenkoira on älykäs ja toiminnanhaluinen koira, joka tarvitsee tarpeeksi aktiviteetteja sekä johdonmukaisen peruskoulutuksen. Etenkin lyhytkarvainen muunnos saattaa olla erittäin energinen koira, ja soveltuu siksi parhaiten tavoitteelliselle harrastajalle. Vähemmän aktiiviselle ohjaajalle suosittelen enemmän muita karvamuunnoksia. Rotua harkitessa on hyvä huomioida, että hollanninpaimenkoira vaatii etenkin nuorella iällä huomattavasti aikaa ja vaivannäköä koulutuksessa.

Ennen yhteydenottoa mieti erityisesti: Oletko perehtynyt rodun ominaispiirteisiin, ja rodun vaatimuksiin? Oletko valmis terveystutkimaan koirasi? Oletko valmis kouluttamaan koirasi yhteiskuntakelpoiseksi? Ovatko taitosi riittävät ohjaamaan aktiivista, älykästä ja toiminnanhaluista koiraa?

Hollanninpaimenkoiran lyhytkarvaisella muunnoksella esiintyy erilaisia luustosairauksia, kuten lonkka- ja kyynärniveldysplasiaa ja selkämuutoksia (SP, LTV, VA). Silmäsairauksia on esiintynyt yksittäistapauksina. Kuolisyytilastojen valossa (05/2020) erilaiset syöpä- ja kasvainsairaudet näyttävät yleistyneen. Rodun pieni kanta ja ahdas geenipooli lisäävät myös riskiä autoimmuunisairauksiin.

Lisää tietoa rodusta löydät esimerkiksi Suomen Kennelliiton Hankikoira-sivustolta tai Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:n sivustolta.

kuvassa Ignitia Deja Vu kuva: Studio Muru