Rian kuulumisia

C-pentueen koirat ovat nyt 10 kuukauden ikäisiä. Niiden omistajat ovat olleet ilahduttavan aktiivisia, ja koirat ovat saaneet sosiaalistamisen ja tapakasvatuksen lisäksi roppakaupalla tavoitteellisia treenejä useammassa lajissa. Koirien kanssa on treenattu vesipelastusta, raunio-etsintää, jälkeä, hakua ja agilityä. Joka koiran kanssa harjoiteltu vähintään paria lajia, jotka usein myös tukevat toisiaan.

Ennenkuin blogi täyttyy D-pentuepäiväkirjasta, ajattelin kirjoittaa muutaman sanan sijoituksessa olevasta Riasta. Ria on energinen ilopilleri, joka vauhdikkaasta olemuksestaan huolimatta on kuitenkin kotioloissa hyvin rauhallinen koira. Ria suhtautuu uusiin asioihin uteliaan positiivisesti ja on ihmisiä kohtaan erittäin sosiaalinen. Se pitää lapsista todella paljon. Koiria kohtaan se suhtautuu melko välinpitämättömästi.

Rian kanssa on harrastettu tähän mennessä sekä pelastushakua että raunioetsintää. Avoimena ja työskentelyintoisena koirana lajit ovat sopineet sille todella hyvin. Treeneissä sen yli-innokkuutta joutuu toisinaan hieman toppuuttelemaan, koska Ria mielellään kiipeäisi maalimiehen syliin saakka. Itse kuitenkin mieluummin hillitsen innokasta koiraa, kuin yritän innostaa halutonta koiraa.

Riassa näkyy itselleni kaksi tärkeää ominaisuutta, joista haluan pitää kasvatustyössäni kiinni: sosiaalisuus ja halu työskennellä ohjaajan kanssa. Vaikka koirassa olisi nämä kaksi ominaisuutta, ei se tarkoita ettei koira tarvitse sosiaalistaa tai ettei sen kanssa tulisi toimia johdonmukaisesti. Lupaavakin pentu on vain aihio, jonka lopputulokseen vaikuttaa paljon omistajan oma toiminta. Tätä ajatusta silmällä pitäen nuorelle koiralle sopii mitä parhaiten ohjelmistoon esimerkiksi henkilöetsintä tai vesipelastus, jossa se tottuu kuin huomaamatta vieraiden ihmisten kanssa työskentelyyn.

Rialle on mahdollisesti suunnitteilla tulevaisuudessa pentue, jos se on terve, ja sille saadaan tehtyä myös joitakin tuloksia. Näillä näkymin Ria on menossa luustokuviin yli 2-vuotiaana, jos vain suinkin maltan itse odottaa siihen asti. Mahdollinen pentue olisi kuitenkin suunnitteilla vasta muutaman vuoden päähän.

Kuvissa Ignitia Copy That kuvat: Kati Bruce