Roi JK2

Kannatti ottaa äkkilähtöpaikka jälkikokeeseen, sillä Roi suoritti eilen JK2-koulutustunnuksen. Saavutimme tämän kauden päätavoitteen nopeammin kuin uskalsin kuvitella. Vielä muutamaa päivää sitten pohdin, saisimmeko alkukesälle edes koepaikkaa. Suurin osa kokeista on anottu kuuden koirakon kokeina, ja jälkikokeet tunnetusti tulevat helposti täyteen jo seurojen omista jäsenistä.

Roin työskentely jälkiosuudella oli sen verran vakuuttavaa, että olisi täysin realistista ajatella sen kisaavan 3-luokassa vielä tällä kaudella. Roin harjoittelu tulee kuitenkin joksikin aikaa painottumaan pk-hakuun ja esine-etsintään, ja ensisijaiset kisatavoitteet siirtyvät sen myötä toiseen pk-lajiin.

Seuraavat viikot on kuitenkin tarkoitus keskittyä ennen kaikkea Even kanssa treenaamiseen niin tottelevaisuus- kuin maastoharjoitustenkin suhteen. Mielenkiinnolla odotan, millainen kisakoira siitä vielä kuoriutuu. Tällä hetkellä sen koulutus on todella antoisaa, sillä se on aktiivinen, yritteliäs ja keskittynyt työskentelijä lajissa kuin lajissa. Even kanssa on riittänyt haasteita, mutta ei kuitenkaan sellaisia, mihin ei voisi koulutuksella vaikuttaa.

Etenkin aloittelevilla koiraharrastajilla on joskus taipumusta keskittyä enemmän koiransa analysointiin, kuin omaan tapaansa kouluttaa koiraa. Mitä enemmän koiria kouluttaa, sitä paremmin oppii ymmärtämään sen, että ongelmien syy on useimmiten hihnan toisessa päässä. Kyse ei siis välttämättä ole koirasta, sen harrastusominaisuuksista tai niiden puutteista, vaan ohjaajan kyvyssä ja motivaatiossa ohjata erilaisia koiria. Jokainen voi kehittyä koiran kouluttamisessa, mutta se vaatii ennen kaikkea motivaatiota ja vaivannäköä.