Terveystuloksia

Roi (Qumran van’t Oeterdal) ja isänsä Roisi (Ignitia Bullet) kävivät viime kuussa molemmat virallisissa terveystutkimuksissa. Roi kuvattiin lonkkien kyynärien ja selän osalta, joista kaikista lausunnot olivat priimaa: HD A/A ED 0/0 SP0, LTV0 ja VA0. Voimme siis jatkaa hyvillä mielin PK-lajien treenaamista kokeet tähtäimessä.

Roisille tarkoitus oli hakea vain virallinen spondyloosilausunto, sillä se on kuvattu aiemmin jo kaksi kertaa (6/17, 6/16) luustoltaan terveeksi. Roisin selkä lausuttiin nyt myös spondyloosin osalta virallisesti puhtaaksi eli tulos SP0. Roisin terveyden, luonteen ja jälkeläisnäytön perusteella toivon, että sille saadaan vielä ainakin toinen pentue maailmaan.

Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:n jalostussuosituksissa on joitakin kummallisuuksia. Jos Roisi olisi ranskalainen koira, siltä ei vaadittaisi ollenkaan selkälausuntoa. Suomalaisena koirana nämäkään terveystutkimukset (HD A/A, ED 0/0, LTV0, VA0, SP0) eivät kuitenkaan riitä, jos sitä haluaisi käyttää kahden vuoden päästä jalostukseen.

Olen ehdottomasti sillä kannalla, että hollanninpaimenkoirat tulisi tutkia luuston osalta mahdollisimman kattavasti ja ehdottomasti myös selän osalta. On kuitenkin hassua, että varma tapa saada leima saada jalostussuositukset täyttyvät – leima pentueelle olisi käyttää jotakuta ranskalaista uroksista, joita vain harvoin on tutkittu kovin kattavasti.

Roin ja Roisin terveystulosten rohkaisemana innostuin varaamaan ulkomailta narttupennun. Nyt odotellaan toiveikkaina, että syntyykö pentueeseen tarpeeksi narttuja. Mikäli kaikki menee kuin elokuvissa, niin kesällä pentu matkaisi Suomeen. Pennulle on tarkoitus etsiä sitoutunut ja vastuuntuntoinen sijoituskoti, joka ei pelkää haasteita, vaan suorastaan rakastaa niitä.