Treenejä, treenejä…

Sekä Eve että Roi kärsivät kesäkuussa nenäpunkeista, ja molemmille tuli useampi viikko treenitaukoa. Roi ehti toukokuun lopussa pyörähtämään jälkikokeessa, muttei saanut siellä tulosta. Reilun viikon kuluttua molemmat koirat alkoivat pärskimään, ja jouduin perumaan Even jälkikokeen. Nenäpunkki lienee vaikuttanut myös Roin koesuoritukseen, sillä jäljen ja keppien ilmaisun suhteen varma koira hukkasi jäljen jo alkutaipaleella.

Nenäpunkit saatiin onneksi häädettyä, ja treenit ovat voineet taas jatkua normaalisti. Harjoitukset ovat kuitenkin helteen vuoksi jääneet lyhyeksi, ja ajoittuneet joko varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. En muista koskaan aiemmin treenanneeni jälkeä seitsemän aikaan aamulla, mutta nyt on sekin koettu pariin kertaan. Onneksi helteet ovat viimein alkaneet hellittää, ja treeniolosuhteet sitä myöten paranevat.

Kesän kohokohdat koiraharrastuksessa ovat liittyneet maastoharjoituksiin. Meillä on sekä PK-haussa että PK-viestillä pieni, mutta tavoitteellinen treeniporukka, jonka kanssa on mukava harrastaa. Even kanssa emme varsinaisesti treenaa hakukokeeseen, vaan etsintäkokeeseen, johon on vielä pitkä matka. Roi sen sijaan tähtää jo ensi syksyllä PK-viestikokeeseen.

Even kanssa starttasimme Tokossa avoimen luokan kokeessa, josta saimme AVO3-tuloksen. Sekä kartioryhmän kierto että ruutu menivät nollille, vaikka molemmat liikkeet ovat harjoituksissa sujuneet hyvin. Seuraavaa koetta olen suunnitellut vasta syyskuulle, jolloin toivottavasti suoritus on jo parempi. Vaikka kokeessa tulikin yllättäviä virheitä, tuli siellä vastapainoksi myös onnistumisia. Esimerkiksi paikalla istumisesta Eve sai arvosanaksi 10, vaikka sitä emme ole kovin monta kertaa päässeet ryhmäliikkeenä harjoittelemaan. Myös kaukokäskyissä Eve sai arvosanaksi 10. Kaukokäskyt ovat menneet aiemmin monesti nollaksi, kun Eve ei ole noussut maasta ollenkaan.

Vaikka omat koekäynnit ovat vielä jääneet tänä vuonna vähiin, niin kasvatinomistajat ovat ahkeroineet kokeissa tuloksia. Koiran kouluttaminen koetavoitteellisesti vaatii pitkäjänteistä työtä, oli laji mikä tahansa. Kasvattajana – ja koiraharrastajana! – toiveenani on, että mahdollisimman moni kasvattini näkyisi tulevaisuudessa koekentillä. Tämän vuoksi:

”Jos kasvattini saavuttaa käyttöpuolen valionarvon tai saa valionarvoon oikeuttavat tulokset tai suorittaa hyväksytysti VIRTA-tarkastuksen, omistaja saa itselleen seuraavan pennun puoleen hintaan erikseen sovittavasta kasvattamastani pentueesta. Haluan tukea aktiivisia kasvatinomistajia, koska arvostan heidän työtään ja vaivannäköään koiriensa käyttötulosten saavuttamiseksi.”


Kuvassa Ignitia Deja Vu.