Yhteistreenit

Kokoonnuimme heinäkuussa holskuporukalla C-pentueen isän kasvattajan ja omistajan luokse pitkästä aikaa treenaamaan koiria. Päivään osallistui mukava määrä omia kasvatteja: Ignitia Blackbriar, Ignitia Check Six, Ignitia Checkmate, Ignitia Deja Vu, Ignitia Destiny, Ignitia Dazzler ja Ignitia Delight. Mukana kuokkimassa olivat tietenkin molemmat Belgian tuliaiset eli Roi ja Hilma-pentu.

Päivä kului nopeasti tottelevaisuuden ja PK-haun treenien merkeissä. Etsintähommat tuntuivat olevan kaikille kuin pala kakkua, ja upeita suorituksia nähtiin niin kokeneempien kuin vasta-alkajienkin toimesta. Kiitos kaikille erittäin mukavasta päivästä!

Hilma on mielettömän iloinen ja sosiaalinen pentu. Mielenkiintoista nähdä millaiseksi se tulevaisuudessa kasvaa ja kehittyy. Tässä vaiheessa se on ikäänsä nähden ihastuttavan järkevä ja maltillinen pentu. Erittäin mielenkiintoinen aihio, joka voisi olla sopiva lisä lentäviin hollantilaisiin, joilla vauhtia riittää enemmän kuin tarpeeksi. Nyt kun Hilman ikäero D-pentueeseen ei ole kuin vajaa puoli vuotta, pystyy paremmin tekemään vertailua kasvuaikana.

D-pentue vaikuttaa tässä vaiheessa hivenen tasaisemmalta pentueelta kuin mitä C-pentue on ollut. Jokainen omistaja muovaa toki koirastaan omanlaisensa, mutta hämmästyttävän paljon yhteisiä piirteitä D-pennuissa on tässä vaiheessa. Sosiaalisia, hyvän koulutettavuuden omaavia ja kyvykkäitä koiria, joista toivon useamman päätyvän PK-lajeissa kokeisiin asti. Olen kuitenkin vuosien kuluessa tullut siihen lopputulokseen, että kyse on pitkälti siitä, mitkä ovat ohjaajan omat taidot ohjata vietikästä koiraa. Jos ohjaajalla ei ole aiempaa kilpailutaustaa, voi jo BH-kokeen suorittaminen tuntua haastavalta projektilta energisen ja temperamenttisen koiran kanssa.

Monelle holskupentua kyselevälle pitkäkarvainen tai karkeakarvainen muunnos olisi lyhytkarvaista paljon parempi vaihtoehto. Jos koiran kanssa ei ole aikomus harrastaa tavoitteellisesti, miksi ihmeessä ottaa itselleen aktiivista ja vietikästä, käyttöpuolen lyhytkarvaa? Sen sijaan, että miettisi karvan pituutta, olisi hyvä pohtia, mitkä ovat omat kyvyt ja taidot ohjata aktiivista käyttökoiraa. Tulevissa pentueissa pennut myydään vain tavoitteellisesti harrastaviin koteihin, joissa on jo jonkinlaista aiempaa näyttöä koiran kanssa harrastamisesta.

Kuvissa Belgian tuliaiset Hilma (ylh) ja Roi (alhalla) sekä Ignitia Destiny (kesk).