B-PENTUE 2015

s. 25.10.2015 4u + 3n

Isä: Virkakoira Billy Mosenthal

Emä: MV-15 EUJV-14 HRJV-14 BA JMVA Ignitia Attitude

:: KoiraNet        :: working-dog.eu

Pentueen polveutuminen varmistettu (P). Pentueen isä ei kanna pitkäkarvageeniä (Genotyyppi G/G).

Billy. ©”Jean L.

Pentueen isänä on Belgian armeijan virkakoirana toiminut Billy MosenthalBilly on rotuunotettu, KNPV-taustainen koira.  B-pentueen aikaan se oli liki 8-vuotiaana edelleen hyvässä peruskunnossa ja lähti pian astutuksen jälkeen sotilasoperaatioon Lähi-Itään. Billyn jalostuskäyttö oli ollut yksi pitkäaikaisista haaveistani. Sen lähisuvusta löytyykin useita KNPV-tittelöityjä koiria kuten KNPV PH1 Boelie (Fox),  KNPV PH1 PH2 Obj Rudie (Pegge) ja KNPV PH1 Arko (Suttle). Osallistuessaan virkakoirien avoimiin Swiss Open -mestaruuskilpailuihin, se sai täydet pisteet (60/60p) puruosuudesta. Billy eläköityi vuonna 2018 Belgian armeijalta 10-vuoden iässä.

Billy on testattu MyDogDna2015-testillä (Genoscoper Oy).  Billyn tulos kaikista testatuista sairauksista on ”normaali” eli se ei ole altis millekkään testatuista sairauksista.  Tietokannan laskema perimän terveysindeksi on 112 (11/2015). Lista testatuista sairauksista löytyy MyDogDNA-sivustolta.

Pentueen emänä on oma kasvattini MV-15 EUJV-14 HRJV-14 BA JMVA Ignitia Attitude. Lysti omaa erittäin hyvän hermorakenteen, on saalisviettinen, kontaktinhakuinen ja aktiivinen koira.  Lysti on arjessa sosiaalinen ja tasapainoinen koira, joka kulki vaivattomasti mukana omistajansa liikkuvassa elämäntyylissä.  Nykyisin Lysti toimii jalostuskoirana od Moslavine – kennelissä Kroatiassa.  Ignitia B- pentueen lisäksi sille on syntynyt kaksi pentuetta Kroatiassa vuosina 2018 ja 2019. Lisää tietoja A-pentueesta löydät sen omilta sivuilta. 

Lystin isänä  KNPV PH1 IPO2 FH2 MR2 FCI SpH BH Eture van het Itterdal Eture on KNPV-taustainen koira, joka omaa itsekin KNPV-sertifikaatin ja on aiemmin toiminut armeijan virkakoirana, kuten isänsäkin. Eture osallistui virkakoirien avoimiin mestaruuskilpaihuihin Swiss Openiin 2008, jossa oli 11. sijalla (68 osallistujaa). Enemmän tietoa Eturesta and  kennelin Van het Itterdal kasvatustyöstä löydät kotisivuiltaan.  Samasta pentueesta ovat esim.  IPO3 VPG3 FH1 Engie van het Itterdal, IPO3 BGH3 Ellik Van Het Itterdal ja WPO1 Poliisikoira Etroll Van Het Itterdal.

Lystin emä on oma koirani JK2 BH MH It Is Amazing  Zelda kilpailee PK-jäljellä voittajaluokassa. Zelda on kontaktinhakuinen ja työskentelyintoinen koira, jolla on erittäin hyvä moottori. Zelda työskentelee mielellään ohjaajan kanssa ja suorittaa itsenäisesti sille uskotut tehtävät. Samasta pentueesta ovat tuloksekkaasti kilpailleet esimerkiksi IPO3 JK3 FH1 It Is Abitch, SE KVA IPO3 MH It Is Anger, IPO1 SPH II SÖKH1 MH It Is Angel ja AGI3 It Is Avelanche. Lisää tietoa Zeldasta löydät sen omilta sivuilta.

Olen kokonaisuutena tyytyväinen B-pentueeseen. Enemmistö koirista on avoimia ja sosiaalisia koiria, joilla on hyvä koulutettavuus. Ne ovat kuitenkin opportunistisia koiria, jotka vaativat johdonmukaisen peruskoulutuksen. B-pentueen koirilla on erinomaiset käyttöominaisuudet, mutta monen kohdalla tapakasvatukseen olisi voinut panostaa enemmän.

B-pentue on ominaisuuksiltaan erittäin onnistunut pentue, josta en harmikseni jättänyt itselleni pentua kisakoiraksi. Tekisin tälläisen yhdistelmän milloin vain uudestaan. On itsestäänselvää, että kasvatustyöni tulee jatkumaan tämän pentueen kautta. Kolmea B-pentueen koiraa onkin käytetty jalostukseen, ja myös niiden jälkeläiset vaikuttavat lupaavilta.

NIMITERVEYSKOKEETNÄYTTELYTMUUTA
nIgnitia BlackbriarHD B/A, ED 0/0, SP0, LTV0, VA0LTE 190p SERT, ROPIgnitia D-
ja E-pentueiden emä
nIgnitia
Bravo Zulu
HD B/B, ED 0/0, SP0, LTV1, VA0.
MyDogDNA2016
BHSERT, ROPIgnitia C-pentueen emä
nIgnitia Beamrider
uIgnitia BulletHD A/A, ED 0/0, SP0, LTV0, VA0.
MyDogDNA2019, DM N/N, SDCA1&2 N/N
BH, LTE0 98pSERT, CACIB, VSPvan’t Oeterdal Q-pentueen ja ò Gennaios Hollandois B-pentueen isä
uIgnitia BlackjackHD A/A, ED 0/0, LTV1, VA0† 2020
uIgnitia
Bang-Bang
HD C/C*, ED 0/0, SP0**, LTV1, VA0
kastroitu.
† 2019
uIgnitia BesiegerAsuu Kroatiassa.

*=11/2019 mahd. viitteitä nivelrikkoon, **=11/2018 SP0, 11/2019 T6 piikin alku.

Kuvissa: Billy Mosenthal   kuva: Jean Lobbinger ja Ignitia Attitude    kuva: Kirsi Kuparinen